Välj rätt väggstege

Är du på jakt efter en smidig och praktisk väggstege? Då har du kommit helt rätt!

Välja stege

Fasadstegar, även kallade väggstegar – kärt barn har som bekant många namn – är något som används mycket och de är ett vanligt förekommande inslag i stadsbilden.
När du väljer fasadstege är det några punkter som du ska tänka på. Det viktigaste är vilken längd som du behöver ha på stegen. Var noga med att mäta längden på den vägg där den ska monteras. Planera för om stegen ska monteras rakt eller om det måste finnas en böj för att komma runt något, som till exempel ett kylsystem. Kanske behövs en inspektionsplattform eller en viloplattform?
Ta reda på var stegen ska sluta. Det är vanligt att det saknas ett trappsteg här eftersom fasadstegen monteras en bit ut från väggen.
Ett gott råd är att skydda stegen från obehöriga gäster. Det gör du lämpligast genom att installera en avtagbar bottenstege. En låsbar dörr kan vara ett annat bra skydd mot inkräktare.
Vanligtvis finns ett ryggstöd på fasadstegar för att skydda mot fallolyckor. Tänk på att ryggstöd måste monteras när fasadstegen är längre än sex meter, men för allas säkerhet bör det monteras så fort längden på stegen överstiger tre meter.

Regler för säkerhet

Ett vanligt förekommande användningsområde för just fasadstegar är som tillträdesvägar till tak, där det råder en stor fallrisk. Ryggstödsfästet på stegen ska monteras mellan 2,1 meter och 2,5 meter från marken. Det ska sluta minst en meter ovanför själva avstigningsplatsen.
Diametern på ryggstödet måste vara 700 millimeter.
Ett krav är att arbetstagare ska ha viloplattformar där minsta storleken är 600 x 600 millimeter och ett maximalt avstånd på sex meter mellan dem. Viloplattformens hål ska vara minst 0,5 x 0,7 meter.
Tänk även på att monteringen av fasadstegen måste vara på ett avstånd så att foten kan nå minst 200 millimeter ovanför trappsteget.